IBS

IBS -

Jag brukar som sagt inte prata öppet om min sjukdom. Men då jag vet att det är många som lider av det och många nog inte riktigt förstår vad det är så vill jag upplysa andra samt visa er andra som också har IBS att ni inte är ensamma..

Många av oss som lider av sjukdomen får nog ofta höra ” är det ens en riktig sjukdom ”
” det är väl bara lite känslig mage? ” osv..
Jag tror nästan alla här har hört någon säga det, och även att folk jämför det med andra sjukdomar.
” - men jag har en värre tarmsjukdom ” ja osv.

Men vad är då ibs?
Jo det är en funktionell mag & tarmstörning, inte bara i själva tjocktarmen utan det är i stort sätt hela magen ifrån matstrupen genom magsäcken ut i tunntarmen till sist ut i tjock och ändtarmen. Hela den sträckan har en ökad känslighet.
det finns inget botemedel och går inte heller att lösa med operation.
Och alla individer som lider av IBS har olika symptom och olika svårighetsgrader.
för mig har jag ont i princip varje dag. som det ser ut nu så har jag inte kunnat gå på toa på 6 dagar,
har alltså varit förstoppad i 6 dagar utan att kunna gå på toaletten och bajsa.
För mig kommer det i skov, jag kan va bra men helt plötsligt få diare attacker till att 5 minuter efter bli förstoppad istället.
det pendlar alltså mellan förstoppning och diare.
Går jag inte på toa när jag behöver kan jag få extremt ont. Och kan även göra jätte ont när jag bajsar efteråt brukar det sen gå över. Jag kan få så ont att jag inte kan stå upp, det kan kännas som knivhugg i hela magen.
Men det är inte bara det som är problemet utan känsligheten i tarmen gör också att immunförsvaret där är sämre vilket gör att jag snabbt kan få en bakterie i tarmen.
Ett annat problem är uppblåst och gasig mage. Ibland kan man rent ut se gravid ut haha.


Jag åt en penicillin kur mot hudinfektioner och jag drabbades av akut inflammation i tarmen av en bakterie som kunde varit livshotande. Men som friska personer hade kunnat klara av utan att få problem.
jag blev inlagd i 3 dagar på infektionsavdelningen.
Så hade jag inte haft IBS hade jag förmodligen bara varit lite dålig i magen sen hade de gått över.
Men istället blev jag så sjuk att jag inte kunde behålla någon näring och en sänka på över 300. Ja ni kan ju tänka er hur dåligt jag mådde & hur dåligt de kunde sluta.
( när man har lunginflammation ligger sänkan på 70 ca )
Forskningen har kommit fram till att :
Patienter med tarmsjukdomen IBS skiljer sig från friska när det gäller hur tarmen reagerar på bakterier. En studie gjord med levande bakterier visar att tarmslemhinnan hos personer med IBS är mer genomsläpplig för bakterier än hos frisk tarm.


Det finns som sagt ingen medicin mot det eller botemedel, självklart finns det dieter man kan gå efter och man lär ju sig själv vad man kan äta för att må bättre osv. Jag har struntat i det helt jag vill kunna äta vad jag vill och då tar jag hellre den smällen sen och få ont. Jag har aldrig stannat hemma ifrån jobbet pga av sjukdomen även fast jag ibland gått dubbelvikt.
Jag tar hellre några alvedon och låtsas som ingenting för det är mitt sätt att hantera det.
Men ibland orkar man inte, ibland behöver man acceptera och ha ont. Det fungerar inte alltid att låtsas som ingenting. Så om jag tackar nej till en fest i sista sekund eller avböjer den middagen vi planerat eller om jag behöver springa på toa mitt i något snälla respektera det då, bli inte sur om jag inte orkar komma i sista minuten för jag kan inte hjälpa det.

Det behövs mer forskning om det, folk behöver bli mer upplysta för det är ingen hittepå sjukdom. Bara för att det finns värre och mer allvarliga sjukdomar så är detta vår. Gudskelov är det ingen farlig sjukdom och den kan inte utvecklas till cancer eller någon annan allvarlig sjukdom men vi kan ha jävligt ont ändå och må jävligt dåligt ändå.

Men det pågår lite forskning om det där det bland annat testar om det blir bättre att transplantera bra bakterier ifrån en frisk tarm till en IBS tarm.

https://www.expressen.se/halsoliv/halsa/mage-1/allt-om-ibs-symtom-diagnos-behandling/

Där kan ni också läsa lite mer om just IBS

Min poäng med detta inlägg, respektera oss lite mer det är en sjukdom vi kommer ha resten av vårat liv. Självklart finns det värre sjukdomar men det är detta vi har det är detta vi kämpar med låt oss få beklaga oss utan en kommentar som att
”- men mitt är värre jag har chrons sjukdom ”
jag tycker inte synd om mig själv, men jag blir så irriterad på personer som ska kommentera så eller säga så. För jag behöver inte jämföra mig med andra.
Jag vet om att det finns värre saker men de är ingen tävling om vem som har värst.


  • Nära Olofström

Gillar

Kommentarer

Anonym
Anonym,
Bra inlägg men det är väl ingen som säger så till någon som också är sjuk även om den har en "värre" sjukdom? Jag själv har fibromyalgi och min väninna som har cancer skulle aldrig säga att hon har det värre än mig (även om vi båda vet att det är så), och hon stöttar och finns där för mig och skulle aldrig förminska mina problem. Jag frågar eftersom jag har väldigt svårt att tänka mig att någon är så egocentrisk att den skulle säga så?!
Annaasvensson
Annaasvensson,
faktiskt så har jag haft en vän som sagt så. O även flera personer. Tyvär men så tråkigt.
blev ganska chokad av det men jo.
skulle aldrig skrivit ut något som inte var sant
nouw.com/annaasvensson
Anonym
Anonym,
Jaha, då förstår jag! Så tråkigt att det finns de som det alltid ska vara mest synd om, att man inte kan lyfta upp varandra istället! Vi som har "obotliga" sjukdomar måste hålla ihop och hjälpa istället för att dra ner... Kram!
Anonym
Anonym,
Och jag hoppas att du förklarade för den "vännen" att det verkligen inte är ok att säga så, jag själv hade då rakt inte kunnat ha en sådan kompis!
Annaasvensson
Annaasvensson,
ja tycker likadant som du!
och jag är inte vän med den personen längre, så känns skönt! Kram på dig.
nouw.com/annaasvensson
Skriv kommentar...
IP: 82.99.3.229